Lokeraar Ronny De Vos als referee naar de Spelen in Rio

Van 5 tot 21 augustus worden in Brazilië de Olympische Spelen georganiseerd. Sinds 1992 staat ook badminton op het Olympische programma. Uiteraard gaat de meeste aandacht naar onze bekende badmintonners Lianne & Yuhan Tan die ons land net als in Londen vertegenwoordigen. Daarnaast heeft het Belgische badminton ook de eer om 3 officials naar Rio te sturen.

Naast Luc Bertrand (line judge) en Bert Vanhorenbeeck (chair umpire) gaat ook Lokeraar Ronny De Vos naar de spelen als Deputy RefereeRonny De Vos is oud-voorzitter van de Lokerse BC en inwoner van Lokeren. Hij is ook hoofdscheidsrechter van ons jaarlijks Internationaal badmintontornooi.

We interviewen Ronny om te weten hoe de vork juist aan de steel zit.

Dag Ronny. Vertel ons eens in een notendop hoe een Lokeraar terechtkomt op een dergelijk wereldevenement.
Wel, ik ben steeds gepassioneerd geweest door badminton. In 1989 startte ik als provinciaal umpire en algauw werd ik ook referee. Ik bouwde nationaal de nodige ervaring op en in 2005 kreeg ik de kans om eerst Europees en vanaf 2008 ook wereldwijd badmintontornooien te leiden. Deze olympische spelen vormen de kers op de taart.

Wat staat er je in Rio de Janeiro juist te wachten?
Het badmintontoernooi begint op 10 augustus en wordt gespreid over tien dagen. Zelf vertrek ik al op 7 augustus naar Rio om nog enkele voorbereidingen te treffen. Het referee-team waar ik deel van uitmaak bestaat uit vier referees. Samen briefen we vooraf de Team Managers, umpires en lijnrechters. Ons refereekwartet moet ervoor zorgen dat iedereen alle reglementeringen van BWF respecteert, alsook de specifieke, strengere regels van de Olympische spelen.

En daarna genieten van de wedstrijden?
Toch niet volledig. Dagelijks – soms zelfs meermaals per dag – zijn er nog de bijsturingsbriefings voor de umpires en lijnrechters. Voor de start van elke wedstrijd zijn wij eveneens aanwezig in de “Assembly point” om de wedstrijden op tijd te kunnen laten beginnen. Spelers en technical officials moeten aanwezig zijn en correcte kledij dragen. De aanwezige pers krijgt zones toegewezen, die ze moeten respecteren. Eens de wedstrijden bezig zijn, dienen we de scheidsrechter, service rechter en lijnrechters te evalueren. Ook de spelers ontsnappen niet aan onze aandacht. Hun gedrag alsook dat van hun coaches wordt afgetoetst aan een specifieke gedragscode. Iedereen dient nu eenmaal het beste van zichzelf te geven. Na de wedstrijden volgen er nog dopingcontroles. De dopingcontroles zelf gebeuren natuurlijk door een dokter, maar de ad random-selectie van de te controleren atleten wordt ook door ons uitgevoerd.

Dus de samba dansen op het strand van Copacabana zit er niet direct in?
Het is inderdaad een hele boterham. Nu, umpires en lijnrechters werken sowieso in shiften. Als referee hoop ik toch ook om een dagje vrij te hebben om wat van Rio te zien of van andere sporten.

Heb je na de Olympische spelen nog verdere badmintondromen?
Gezien mijn leeftijd zullen dit waarschijnlijk zowel mijn eerste als mijn laatste Olympische spelen zijn. Maar ook daarna zal ik zeker nog even in sporthallen terug te vinden zijn. Aan stoppen denk ik zeker nog niet.

Gelukkig maar. Wie zou anders ons tornooi in goede banen moeten leiden…Veel succes Ronny en prettige reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *