Verslag Vlaams Kampioenschap Lokeren

De Lokerse prestaties onder de loep genomen

U zal het geweten hebben dat afgelopen weekend het hart van de Vlaamse badmintonwereld in Lokeren gelegen was! In mei dit jaar is een comité gestart met de voorbereidingen. Een half jaar later mogen we héél trots zijn dat we zulk een groot evenement tot in de puntjes hebben kunnen afwerken. Het deed velen terugdenken aan ons Team-Event dat we rond de eeuwwisseling een 7-tal keer konden organiseren. Een event met echte badmintonvelden , sponsors, vlaggen en héél veel A en B-spelers. De herinnering werd meermaals bovengehaald. Nu Anno 2014 zijn de matten gebleven  maar werden vele buitenlandse spelers ingeruild door onze eigen Vlaamse toppers. Ik ga zelfs meer beweren… door onze eigen Lokerse toppers! Maar liefst 15 van onze badmintontalenten werden opgenomen tot de hoofdtabel. Hadden er geen beperkingen opgestaan waren het er nog 5 meer. U leest hieronder een volledig Lokers verslag van het grootste VK ooit!

Heren enkel A : Kwartfinale voor Tim Van Herbruggen!

Maar liefst 44 A-spelers streden bij de mannen om de oppergaai. Onder hen 3 Lokeren-spelers, Laurens Pluquet en de broers Tim & Stijn Van Herbruggen.
Stijn had in de 1e ronde al meteen een taaie klant aan Stradiot (Herne) maar kon in de 3e set toch vlot afstand nemen. In de 2e ronde botste Stijn op Hans Willems (u weet wel, de latere finalist). Een logische nederlaag was het gevolg. Laurens Pluquet klopte zich nog een ronde verder maar ook voor hem eindigde het tegen een klepper, nl. Daan Philips. Tim Van Herbruggen was de ster van de dag. Na eerst Davy De Grauwe (Pluimplukkers) te verslaan, won Tim vervolgens van 5e reekshoofd Arnaud Delsaut om zich nadien via Nicolas Carraggi te plaatsen voor de kwartfinales. Onze 17-jarige youngster kwam in de kwartfinale uit tegen Birger Abts die in 3 sets te sterk bleek. Achteraf werd duidelijk dat de jongste Van Herbruggen de enige was die een set kon pakken tegen Abts. Meer nog. Op een dag wint Tim die wedstrijd! Door zijn straffe prestatie in het enkelspel duikt Van Herbruggen de top 30 van de Belgische ranking binnen, onze hoogst gerangschikte Lokeraar.

Heren dubbel A : Jordy & Tim (weer hij) sneuvelen in halve finale

Stijn Van Herbruggen (met David Hesters van de Pluimplukkers) mochten meteen naar de 1/8 finale doorschuiven na opgave van Abts/Bracké . Daar stond hen met het 2e reekshoofd een quasi onmogelijke opdracht te wachten. Lenaerts/De Pauw wonnen vlot de eerste, maar nadien gingen alle remmen los bij de Oostvlamingen. In een knappe driesetter sloegen Van Herbruggen/Hesters zich naar de kwartfinale! Daar stonden ze tegenover de outsiders Roel Van Heuckelom/Daan De Smet. Ook hier werd het een driesetter.maar ditmaal met een uitschakeling tot gevolg. Desalniettemin een uiterst knap tornooi!

Maar er zijn er nog meer die op hoog niveau speelden! Jordy Van Der Sypt & Tim Van Herbruggen lijken elkaar gevonden te hebben. Na een opwarmertje tegen Lenaerts/Goossens begon het echte werk tegen de broers Van Gastel (Pluimpl. & 4e reekshoofd). Tim en Jordy bewezen dat de Pluimplukkers te kloppen zijn! In een straffe driesetter (21/19, 17/21, 21/19) veroverden ze de Gentse scalp! Zaterdagavond laat konden de Lokerenboys zich plaatsen voor de halve finales van zondag. Knap knap knap! Tegen het 1e reekshoofd, de internationals Nick Marcoen & Floris Oleffe, gingen Tim & Jordy nog aardig mee in het tempo. Onder het goedkeurend oog van vele clubgenoten scoorden ze soms knappe punten.. Maar je zag dat Marcoen/Oleffe wel meer gewoon waren. Toch een straffe prestatie want alleen Sam Van den Broeck geraakte ooit verder op een Vlaams Kampioenschap (in de A-reeks althans).

Gemengd dubbel A : Kwartfinale voor Laurens & Caro

De knappe prestaties in de A blijven maar komen want ook in het gemengd werden we vertegenwoordigd. Meerbepaald door Laurens Pluquet & Caro Neyrinck. En ook zij mogen terugblikken op een uiterst geslaagd tornooi! Na winst tegen Maes/Berben werd er ook gewonnen van Van Schuerbeeck/Mussche stonden Caro & Laurens tegenover het 4e reekshoofd Stijn Lenaerts/Tina Van Buyten, respectievelijk het nummer 5 en 9 in België. Onze spelers uit de 1e ploeg slaagden er echter niet in om het geslepen duo te ontwrichten… een mooi eindstation.

Heren enkel B : Kwartfinale n° 4 is voor Joren Robberecht

Robin Cauwenbergh maakte zijn debuut voor Lokerse. Een venijnige stressfractuur bleef hem hinder bezorgen. Maar kijk. Nu is hij er, meteen op het hoogste niveau. Het gebrekkige spelritme beperkte natuurlijk zijn kansen… al won hij wel zijn 1e partij van Ewoud Roos. Nadien volgde wel de uitschakeling tegen Delestinne. Hopelijk blijft Robin vanaf nu blessurevrij!
Joren Robberecht daarentegen heeft geen gebrek aan spelritme en wist zijn thuisvoordeel volledig uit te buiten! Na winst tegen Troosters verslaat Joren het 7e reekshoofd Bouchez (Ronse) in 2 sets. om vervolgens te winnen van Ghesquière. Tegen topfavoriet en 1e reekshoofd Tomas Simkens had Joren echter al zijn meeste pijlen verschoten (hij speelde nl. ook mix en dubbel) . Toch, een kwartfinale op een VK. Mooi!

Dames enkel B : Marlies mist op een haar na de kwartfinale

Marlies Ramboer ging voor de spanning. In een eerste 3-setter won ze nog in verlengingen van De Pauw, maar in haar 2e partij miste ze op een haar na een plekje in de kwartfinale. Voor Kimberley Hillaert was het haar eerste ervaring op een VK. Bovendien had ze met Silke Mussche een pak ervaring tegenover haar. Het verweer was groot maar een nederlaag kon niet vermeden worden. Wel jammer dat onze Joke D’hont niet tot de hoofdtabel werd opgenomen. Omdat ze amper tornooien speelt staat ze te laag op de ranking. Misschien toch een systeem van wild cards bedenken voor zo een VK. In het tennis kan dat ook, dus waarom niet in badminton.

Heren dubbel B : Jasper & Evert missen hun debuut niet!

Ook voor Jasper Poppe en Evert Bastiaens was dit hun allereerste VK. Prachtig hoe Evert zijn familie massaal was komen opdagen om dit moment met Evert mee te maken! Na een twijfelende start met verlies in de eerste set hielp Jordy hen over de angstdrempel en besloten ze vooral ten volle te genieten van de sfeer.  Het hielp, want na de bordjes opnieuw gelijk te zetten speelden Evert & Jasper hun tegenstanders in de 3de set naar huis!  In de volgende ronde stonden ze echter tegenover een onmogelijke opdracht tegen Lamont/Sioncke. Ze gingen er in 2 sets uit tegen de latere finalisten. Voor Robin & Joren zat het dubbeltornooi er wel al na één ronde op. Pouseele/Debuyssere waren in 2 sets te sterk. Voor Joren was het al zijn 8ste wedstrijd die dag.

Dames dubbel B :Joke & Kathleen missen op een haar na de finale!

Caroline Coppieters & Sofie Van Landeghem begonnen het tornooi goed met winst in 3 sets maar gingen er in de 1/8 finale uit tegen Van Volsem/Van Den Bergh. Marlies Ramboer bereikte (met Siel Demeyere) wel de kwartfinales maar ook zij konden zich niet plaatsen voor zondag. Wie daar wel in slaagden waren Joke D’hont & Kathleen Verspreet! Na een opwarmertje in de 1e ronden kwamen onze meisjes af met een stunt om u te zeggen door het 1e reekshoofd Simons/Uyttersprot uit te schakelen. In de kwartfinale wonnen ze opnieuw (van Clement/Van Damme) en zo mochten ze zondag terug komen voor de halve finale. Tegen Beelen/Houben starten Kathleen & Joke indrukwekkend en haalden ze de 1e set binnen. Nadien begon de gedachte aan de finalewedstrijd meer en meer te wegen op hun spelpeil en moesten ze die laten gaan. De 3e set werd een absolute thriller waarin de stress voor beide partijen niet meer te houden was. Het kwam tot verlengingen die jammer oooh jammer met 22-24 verloren ging. Wat een gemiste kans want iedereen had gezien dat onze meisjes eigenlijk beter waren.

Dubbel gemengd B : Tim Van Herbruggen & Hanne Janssens verliezen de finale

Dat Joren Robberecht zijn dagje had dat wist u al. Samen met Ellen Vanderveken (ex-LBC, nu Drive) versloegen ze zaterdagochtend om 9u reeds Naessens/Daemen om een uurtje later het 8e reekshoofd in 2 sets naar huis te kloppen. Dit bracht ons tot een kwartfinale met een Lokers onderonsje want ook Tim Van Herbruggen (met Hanne Janssens van Olve) had al zijn wedstrijden vrij eenvoudig gewonnen. Een derby is altijd hard tegen onzacht en het werd logischerwijs een 3-setter waarin Tim & Hanne uiteindelijk aan het langste eind konden trekken. Op zondag in de halve finales stonden ze tegenover Verboven & Vandersmissen die in de 1e ronde nipt gewonnen hadden van Jordy Van Der Sypt & Emmelie Muylaert. In een pittige driesetter ging de finaleplaats toch naar de alliantie Lokerse/Olve. Dan toch een finale voor Lokerse! Daarin konden Tim & Hanne de beste start nemen en leken ze op weg naar winst in de eerste set tegen Thijs & Marie Demeyere. Tot Thijs uitpakte met het punt van het jaar en dat de tribune helemaal uit zijn dak ging. Tim & Hanne waren hierdoor zo van hun melk dat ze geen punt meer scoorden in die set. In de 2e set konden de thuisspelers het tij niet keren en was een zilveren medaille hun deel. Uiteraard een topprestatie!

Conclusie :

We mogen supertrots zijn op de prestaties van onze spelers! Een dikke en welgemeende proficiat daarvoor!
Ik vermoed dat het thuisvoordeel er toch wel wat mee te maken heeft. Een boodschap aan onze halve finalisten en finalisten : Noteer alvast 31/1 want dan vindt het BK voor Elite plaats 😉 Jullie zullen er niet misstaan!

Dank u wel spelers! Maar zeker ook dank u wel aan alle 60 medewerkers om de baan zo te effenen dat onze spelers zich volledige op hun wedstrijden konden focussen! Zo een kampioenschap smaakt naar meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *