Verslag van Stein op Junior Masters in Hoorn (NL)

Afgelopen weekend reisden Joke De Langhe en Stein af naar Nederland als enige Belgische deelnemers voor een  weekendje Junior Masters in Hoorn.

Voor Stein een blij weerzien met z’n Nederlandse dubbelpartner Ties van der Lecq waarmee hij het Junior Masters in Duinwijck won. Stein & ik mochten een weekend heerlijk genieten van de gulle gastvrijheid ten huize van der Lecq.

Op zaterdagochtend (06u30) werd er al duchtig aan de teamspirit gewerkt met een FIFA spelletje op de Wii …

Gezamelijk vertrokken we naar de sporthal waar de enkels als eerste op het programma stonden. Aangezien Ties & Stein de enkelfinale U11 hadden betwist in Duinwijck werd gekozen om in het JE te spelen in U13. En verrassing : Stein werd hier door de Nederlandse bond geplaatst als vierde reekshoofd! Mouwen opstropen dus.

Foto Alexander van der Lecq

Stein speelde zijn eerste wedstrijd tegen Sunny Hsieh. Sunny had de eerste poulewedstrijd gewonnen en stond in het dubbel als eerste reekshoofd. Stein weze gewaarschuwd en speelde een solide partij waarin hij in elke set rustig zijn voorsprong uitbouwde en behield : winst met 16 & 15.

De tweede wedstrijd stond Wiebren De Haan als tegenstander op de baan. Stein begon zeer goed en kwam 16-8 voor, mede doordat Wiebren een hele hoge foutenlast had. Toen begon Stein rustig alles in de forehand van Wiebren te slaan. Wat een slecht idee … Wiebren heeft een knalharde forehand en sloeg geen fouten meer. 20-20!!! maar dan haalde de wedstrijdervaring het en maakte Stein de set af. De tweede set speelde Stein weer beter rond en won rustig met 21-17.  Yep poulewinst in de -13, goed bezig dus!

Ties was intussen tweede geëindigd in zijn poule … “Enkelspel, daar is nog werk aan, vooral de vastheid in het spel moet beter” dixit vader Axel van der Lecq.

Tijd voor een eerste dubbeltje in een poule van 4, maar dit ook in de -13! Aan de andere kant van het net verscheen de boomlange Nederlander Mees Smit (schatting : 1,75m) met z’n maatje Lex De Reu. Slik, wat een lengte! Maar gelukkig bepaalt dit niet de badmintonkwaliteit. Aangezien de verwachtingen van Axel waren dat Ties & Stein de klus konden klaren, moesten ze het maar redden en keken de vaders toe vanop het bankje. Mmmm er was toch een clubgenoot van Ties die wou coachen : Steef van Wooning, geen onbekende in het badminton, later dat weekend zou hij het JE-17 op zijn naam schrijven! Ties & Stein moesten even een paar punten zoeken maar dan sloeg de motor aan. Het leek alsof ze al jaren samenspelen, soepel ronddraaien, een lust voor het oog. De eindstand werd 21-12 & 21-8. Mooi begin!

Volgende wedstrijd werd een enkel tegen Kevin De Waal, 5e reekshoofd, met als inzet een halve finale.
Stein verloor de eerste set met 16, na een zeer slechte start van de partij : Kevin scoorde 9 punten op rij met zijn eerste opslag, meteen 9-0 achter. De tweede set was Stein mee in het begin maar maakte een te groot aantal fouten op rij na een 11-10 tussenstand en plots stond het 20-12. Geen paniek, puntje per puntje werd de achterstand verkleind door op een hoger niveau te spelen : preciezer, sneller en met de wil om te winnen.
Kevin begon te kraken onder de druk en het werd 20-18. Een mooie drop van Stein viel toen uit, het was uit, maar slechts millimeterwerk … jammer.
Maar als Stein een hele set (wedstrijd) geconcentreerd op dat niveau zou spelen/werken kon deze partij gewonnen worden! Hopelijk worden hieruit de nodige lessen getrokken.

Als laatste wedstrijd stond een GD-11 op het programma samen met Joke. Joke had die dag slechts 1 partij verloren, een poulewedstrijd in MD-11 met haar giechelende Hoornse dubbelpartner. In de mixpartij kregen ze Sam van Kamperdijk & Yu Mei Groothuijse als tegenstanders. Voor Sam & Yu Mei wisten dat de partij begonnen was was de eerste set al gedaan : 21-0. Snel de tweede set gepakt met 9 en tijd om huiswaarts te keren.

Foto Alexander van der Lecq

Zondag was dubbeldag. Eerste poulewedstrijd bestond de tegenstand uit Liam Brouwer & Wiebren de Haan. Dit moest lukken, zeker onder het toeziend oog van Steef! En ze deden het ook met 9 & 16. Dan kwam de topper tegen Remco Eversdijk & Kevin de Waal die ook hun beide wedstrijden vlot hadden gewonnen. Tijd voor sportieve revanche na de verloren enkel? Ties en Stein begonnen spontaan 10 minuten voor de aanvang van de wedstrijd zich op te warmen, de motivatie was enorm. Onder (storend) kreunend spel (bij elke slag) van Kevin werd de wedstrijd gespeeld. Ties en Stein moesten aanvankelijk het aanvallende spel ondergaan maar wisten de kloof op maximum 4 punten te houden. Langzaam werd de kloof gedicht om op 19 erop te komen. Eerste setbal nog verloren maar de tweede was meteen de goede : 22-20! Niet verwacht maar de wil om te winnen & de teamspirit maakte hier duidelijk het verschil.

Tweede set, hier het omgekeerde beeld van de eerste set. Ties en Stein maakten een kloofje. Ties speelde gezwind de plaatsballetjes, Stein mokerde de shuttles tegen de grond. Ze gaven hun voorsprong, ondanks het verbale intimideren van de tegenstander, nooit uit handen om met 21-17 te winnen. Knalprestatie : halve finale bereikt!

Daar wachten het eerste reekshoofd Mauro Kepel & Tomas Spanbroek. Alweer andere koek, twee full 2e jaars -13 jongens! De eerste set konden Ties en Stein aanklampen maar ondergingen toch het snelle krachtige spel van de tegenstanders. Een verlies met 21-15 was het verdict. Maar coach Steef had het gezien : Ties en Stein waren zeer gemotiveerd en nog fris, even de zaken op orde zetten en de 2e set werd positief begonnen. Een aantal punten op rij zorgden voor een voorsprong. Op 11 zette Steef de puntjes nog es op de i en werd met daadkracht de setoverwinning met 21-18 op het bord gezet. De chemie van het ‘dreamteam’ bleef borrelen en ook de derde set werd goed meegespeeld tot aan de 11-10. Enkele punten later kwam er toch een dipje (?), 3 punten op rij verloren en 20-15 achter. Maar nog werd niet opgegeven en punt na punt kwamen ze dichter, Mauro & Tomas begonnen te beven. En dan kwam het op 20-19 … harde smash van Tomas. “Uit!!” riepen Ties en Stein in koor, “In” pruttelden Mauro & Tomas. Een dromerige JE-13 NL kampioen Kweekel, als aangestelde teller, gaf z’n collega -13-ers het punt … zwaar balen voor Stein en Ties die zeker een half uur zwijgend, ontgoocheld voor zich uit zat te kijken. Het enige wat Stein uitbracht tegen vader Axel : “Die kakshuttle was buiten!!” En daar ging de finale JD-13. Ties en Stein hebben het bewezen : “De chemie is voortreffelijk”, “In potentieel waren ze beter”, “Hun tijd komt nog wel”.
De dubbelfinale U13 bekeken … daar hadden ze zeker hun kansen gehad. Tomas & Mauro hebben gewonnen maar Tomas heeft bijna alleen gespeeld. Mauro zat stikkapot en sloeg de ene misser na de andere. Als ze daar hadden gestaan dan tja??????

Na de dubbel had Stein met Joke nog halve en finale GD-11 voor de boeg. Dit werden relatief makkelijke overwinningen voor dit duo. Alweer een prijs om in de kast te zetten!!

Foto Alex Van Zaanen

En Joke sleepte nog meer bekers in de wacht, ook ME-11 schreef ze zonder setverlies op haar naam!Tevens behaalde ze zilver in MD-11!

Alle winnaars Junior Masters Hoorn 2011 op de foto (Foto Alex Van Zaanen)

Besluit : We hebben een knalweekend gehad in Hoorn!! De organisatie was van hoog niveau & verliep vlekkeloos 😉

Ook op de Hoornse website is een uitgebreid verslag van het Junior Masters weekend. Tevens in het nationaal verspreide badmintonmagazine Clear.

– Dirk –

Hieronder nog een leuk naberichtje van de organisator!

Beste Stein en Joke,

Bij deze wil ik jullie nog even in het speciaal bedanken voor jullie deelname aan ons HBV Bouchier SportJunior Master. Ik vond het ontzettend leuk dat jullie de moeite hebben genomen om vanuit Belgi? naar Hoorn te komen.

Naast het feit dat jullie goede badmintonners zijn, waren jullie ook erg sportief en sympathiek. Zulke spelers zien wij graag op ons toernooi!

Ik hoop dat jullie een leuk weekend hebben gehad en ik zou het een eer vinden om jullie volgend jaar weer in Hoorn te mogen verwelkomen!

Met vriendelijke groet,

Rico Klaassen Bos
Hoornse BV

0 gedachten over “Verslag van Stein op Junior Masters in Hoorn (NL)

 1. Knappe prestaties Stein,
  En ja, soms heb je dat kakmoment…
  Maar hoe dan ook je hebt een mooie eerste plaats.
  Klasse hoor!

 2. Wij vonden het ook erg gezellig en leuk!! Jullie zijn de volgende keer weer van harte welkom!!
  Ties en Stein gaan er zeker komen, daar gaan we meer van horen.

 3. mooi, mooi, wat een progressie; nog een jaartje of 2 en Stein zal de “gevestigde waarden” al het vuur aan de schenen beginnen leggen, sjieke dinges

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *