Verslag IPJO (door een Lokerse bril)


-foto by Geert De Man-
In de Provinciale selectie van Oost-Vlaanderen voor de IPJO waren dit jaar 6 spelers van Lokerse BC opgenomen. Dat waren Stein Bondroit bij de U11, Sam Van den Broeck, Jordy Vandersypt bij de U15, Hannes Beauprez, Joke D’Hont en Romy Vandersypt bij de U17.
En de selectie vertrok dit jaar met enige ambitie naar de ontmoeting. Vooraf werd gezegd dat een 4de plaats het minimum moest zijn, maar stiekem werd toch gehoopt op beter.
En de ambitie was terecht, want uiteindelijk werd de PBO-selectie 3de, en zat er eigenlijk zelfs een tweede plaats in…

Hierna een kort overzichtje van de prestaties van de LBC-deelnemers en een klein relaas van verschillende auteurs (toeschouwers) :

Dirk Schreef :
Afspraak was met Joke & Hannes dat we zaterdagmorgen 7 februari 2009 vertrokken stipt 7h10 at Stein’s place. Waren ze beiden gemotiveerd of was Rik ze graag kwijt? Zaak was dat we stipt op tijd weg waren. Gelukkig want Stein was voor 6h wakker en wou er al aan beginnen. Geen problemen op de weg, als één der eersten van de PBO arriveerden we in Ieper. De routinezaken werden afgehandeld : tassen naar de sporthal op de PBO verzamelplek, fleece uitdelen, babbelke slaan en mekaar enthousiast begroeten. Tevens werd de traditie hoog gehouden en menige haarverfspuitbus in groen & geel leeggespoten …
Een leuke openingsceremonie met dansende Ieperse snoezepoesen zette de toon voor een spetterend weekend!

Selectie U11 :
De opstellingen voor de eerste ontmoeting waren bekend. Het reglement ook : de speler met het hoogste klassement eerst en bij gelijk klassement moet wie in de YYC hoogst staat ook in de enkels als eerste spelen. Dit was een tegenvaller voor Stein in de -11 want hierdoor moest hij elke keer eerste enkel spelen … Dat wordt dus een heel moeilijke opdracht.
Voor de ontmoeting tegen Antwerpen mocht Stein enkel en dubbel spelen. In elke ontmoeting was de HE U11 ook de eerste wedstrijd die werd afgeroepen dus kon Stein direct aan de bak. De tegenstander was een bekende van de laatste YYC in Kortenberg. Stein had Ben Soute daar geklopt in drie sets (derde 21-18). Het zou er dus om spannen. En ja ook nu weer een driesetter. Maar Stein ging deze keer ten onder met 18-21, dit was vooral te wijten aan zich boos maken in plaats van badminton spelen. Tja ook dat zal hij moeten leren : boos maken is krachten verliezen …
De tweede enkel bij de U11 werd gespeeld door Sander De Decker en hij won overtuigend zijn partij. Dit was veelbelovend voor de dubbel waar Sander en Stein samen de dienst uitmaken tegen het vaste Antwerpse dubbelkoppel Arya METHA & Aadit SHAH. In een spannende wedstrijd kon het PBO koppel de overwinning binnenhalen. Dit was een ferme opsteker die als start kan tellen.
Het jammere was dat de dames in de U11 geen wedstijd konden winnen en ook de mix, zij het met nipte cijfers, verloren ging. Maar niet getreurd de andere PBO-ers wonnen allemaal in hun leeftijd zodat de overwinning tegen Antwerpen een feit was : 3-1.
Een overwinning smaakt naar meer en Stein was klaar voor de volgende ontmoeting tegen Limburg. Het werd een namiddag lang wachten omdat de PBO in de tweede wedstrijd vrij was en pas mocht aantreden om 17h tegen Limburg.
Teleurstelling bij Stein!!! De trainers hadden een andere keuze gemaakt en Stein mocht alleen dubbelen … Weliswaar terug met Sander, dit gaf vertrouwen voor de aanvang van de ontmoeting.
In de enkels werd echter door Sander & Andreas Ducheyne verloren. Dit gaf een ferme knauw in hun dubbelzelfvertrouwen. Ze stonden dan ook niet echt gedreven op het veld en lieten zich gewillig in het verlies spelen. Mits wat wilskracht zat er veel meer in tegen het tweede reekshoofd op YYC namelijk Sander PRENEN & Dylan ROSIUS.
Ook in de andere wedstrijden bij de Oost Vlaamse U11 werden alleen nederlagen opgetekend. Maar de spelers hebben er hard voor gevochten. Het werden telkens lange wedstrijden, zodat de U11 toch langer speelde dan de andere leeftijdsgroepen. Enkele driesetters werden nipt verloren, een teleurstellend resultaat bij U11 was desondanks een feit : 7-0 voor Limburg :-(((
Maar de U11 delegatie liet het niet aan zijn hart komen. Degenen die niet moesten spelen supporterden hard voor de PBO want een stunt was in de maak. De overwinning tegen Limburg ging er komen. De U17 kon niet verliezen met onze drie super Lokerse spelers Joke, Romy & Hannes… maar het nooit verwachte gebeurde en koningskoppel Joke Dhont – Klaas Maes verloren na 5 wedstrijdpluimpjes de mix wedstrijd. (Verder in het verslag meer over de U17) Toch nog een mooi gelijkspel als eindresultaat en met 3 ptn op 4 de nacht in!
De slaapplaats De Lork werd na het lange duel met Limburg bereikt rond de klok van 21h. Snel de slaapplaatsen innemen. Snel? eerst werd er nog danig gesleurd met matras en bed om zoveel mogelijk samen te kunnen troepen. Tja, er kan heel wat volk in een kamerke bestemd voor 5 slapers. Haastig aanschuiven voor een warme maaltijd en dan kon de fuif beginnen!
De U11 & U13 werden rond de klok van 23h in hun bed verwacht en vielen als een blok in slaap. Van de oudere is er geen nieuws wanneer het licht uitging of hoe laat de oogjes toevielen …
De wekker rinkelde de volgende dag om 7h. Om 8h mochten de spelers de bus niet missen. Enkelingen die niet direct moesten aantreden konden iets later opstaan maar als de helft van de kamer opstapt ben je natuurlijk ook wakker :-)).
Het ontbijt was af : lekkere verse broodjes, kaas in 7 smaken, hesp in geuren en kleuren, confituur, choco, chocolade, …………… het was er allemaal. Dezelfde ingrediënten vulden het lunchpakket aangevuld met drankje, snoepje & fruit.
Dezelfde bus bracht iedereen terug naar de sporthal alwaar Vlaams Brabant onze nieuwe tegenstander werd. Stein zijn gezicht klaarde op : enkel én dubbel !
Gemotiveerd trok hij zijn tegenstander Elias BRACKé (finalist Belgisch kampioenschap U11) tegemoet … Stein heeft alles gegeven, heel goed gespeeld, mooie pluimen geslagen maar kwam alsnog een ietsiepietsie tekort om een set binnen te halen. Een knappe prestatie die het beste laat vermoeden voor de toekomst …
Sander verloor ook zijn enkel. Verdorie daar gaan de opgeheven hoofdjes voor de dubbel. Oppepwerk van coach Maïte Lamont tracht het tij te keren maar niks baat. Een tweede verlies op rij in de dubbel. En ook de meisjes U11 verliezen hun wedstrijden. De mix dan maar? Heel knap weerwerk resulteert niet in een overwinning zodat een tweede keer de 7-0 op het bord verschijnt. Supporteren doen we alweer als de beste want een gelijkspel zit er nog in … beslissend zijn weer de U17. Maar hier is het verschil te groot. De Brabanders zijn te sterk en zullen later de U17 dan ook winnen … De eerste nederlaag is een feit. Jammer we hebben er met zijn allen voor gestreden. Als ploeg. Want dat is er gevormd dit weekend : 1 front over de leeftijden heen!
De laatste wedstrijd zou de zwaarste worden want West Vlaanderen had alles al gewonnen.
Stein mocht weer enkel en dubbel spelen maar deze keer met Andreas. Sander speelde mix. In zijn enkel stuitte Stein op Pieter OTTEVAERE, 6 plaatsen hoger dan Stein in de YYC tussenstand. Eerste set een reeds gezien scenario : boos bij elk verloren punt. Gaandeweg komt echter zijn vechtlust boven. Stein bijt in de tegenstander. Laat zijn leeuwetanden zien en scheurt de buit aan stukken. Niet meer lossen, blijven gaan. Dan komt het beste boven. In de derde set wordt Pieter weggeveegd. Smashes vliegen rond zijn oren. That’s the spirit. Een overtuigde en verdiende beloning staat op het bord. Daar is maar 1 woord voor : knap!
Het leek wel of de overwinning Andreas inspireerde want ook hij zette een reuzepartij neer en won zijn enkel. Woooooooooooow was er tegen de favoriet een verrassing in de maak?? 2-0 voorsprong amaaaaai.
In de dubbel staat Stein voor het eerst samen op het veld met Andreas. Dit laat zich gevoelen. Andreas blijkt nog minder dan Stein het dubbelen gewoon … er is bijgevolg geen positiespel te bekennen. In de eerste set wordt amper gescoord. Intussen poogt Maïte twee dingen te doen : Andreas uitleg geven en Stein motiveren. En mits Stein gemotiveerd was geweest en zijn dubbelmaat had gesteund had de tweede set niet verloren hoeven te gaan en kon de derde misschien resulteren in een overwinning. Dit had heel mooi resultaat kunnen zijn tegen de halve finalisten van het Belgisch kampioenschap Gertjan DEVAERE & Pieter OTTEVAERE… Jammer!
Naast de twee enkeloverwinningen werd niks meer gewonnen. Een 5-2 nederlaag bij U11 stond op de tabellen. Het had ook anders kunnen zijn.
Toch ook nog even een speciale vermelding voor de meisjes U11, met name Karen De Man, Jolien Van Den Bossche & Florence Dekimpe, die net zoals de jongens hun beste beentje hebben voorgezet tijdens deze IPJO.

Werner schreef :
Selectie U15 :

In de enkels werd er vooral op Sam gerekend. Sam mocht bij de JU15 fungeren als speerpunt en speelde de vier partijen op eerste enkel. Sam bevestigde en bewees het vertrouwen waard te zijn. Hij won drie van zijn vier enkels, waarbij we vooral de partij tegen Marijn Put, zijn topsportschoolcollega, even willen benadrukken. Sam speelde zeer geconcentreerd en zette een absoluut sterke partij neer, resulterend in winst in twee sets (22-20 en 21-19). Ook in zijn vierde partij (tegen Thijs Demeyere) speelde Sam zeer sterk, misschien zelfs nog beter dan tegen Marijn, maar Thijs bleek nog een beetje te sterk. Verlies met 24-22 en 21-19, maar toch een knappe prestatie (De coach van West-Vlaanderen quoteerde deze wedstrijd als “een zeer hoog niveau voor U15”).
Ook Jordy speelde één keer op tweede enkel, hij moest aantreden tegen Mehta Aatman, maar deze tegenstrever was duidelijk te zwak, resulterend in vlotte winst voor Jordy in twee sets.
Jordy werd bij de selectie gehaald om vooral de dubbels te spelen met partner Florian Debruyne. En ze bewezen inderdaad een sterk dubbelkoppel te zijn door hun 4 partijen te winnen. PBA, Vlaams Brabant en PBL werden redelijk gemakkelijk in twee sets geklopt, tegen West-Vlaanderen (Thijs Demeyere en Kevin Desloovere) liep het wat moeilijker en hadden Jordy en Florian drie sets nodig. Maar er dient gezegd te worden dat het spelen van drie sets een gevolg was van erg dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen (in het nadeel van PBO) op het einde van de eerste set.
In de Mix werd Sam drie keer ingezet om samen met Flore Vandenhoucke de nodige punten te verzamelen. Twee van hun drie partijen werden gewonnen, de verliespartij was logisch want de oppositie (Vlaams Brabant) bestond uit het duo Nick Marcoen / Stefanie Van Wel (A-speelster). Al bij al een knappe prestatie van dit gelegenheidsduo.
De PBO-selectie U15 eindigde uiteindelijk als tweede, maar had er tactisch beter gekozen geweest (bijvoorbeeld Jordy op tweede enkel tijdens de ontmoeting met West-Vlaanderen – tegen Kevin Desloovere zou Jordy zeker winstkansen gehad hebben -), hadden ze de U15 ongetwijfeld gewonnen. In ieder geval droegen de LBC-spelers in deze reeks zeker meer dan hun steentje bij om tot dit schitterende resultaat te komen. Proficiat aan Jordy (5 keer winst) en proficiat aan Sam (5 keer winst), die beiden een zeer sterk tornooi gespeeld hebben.

Selectie U17 :
Bij de U17 gingen we van start met het gevoel dat we in deze leeftijdsgroep een sterk team afvaardigden. Klaas Maes (Pluimplukkers), Hannes Beauprez en Laurens Pluquet (Evergem BC) bij de jongens, en Joke D’hont met Ellen Vanderveken (Drive BC – en de laatste tijd sterk op dreef), aangevuld met Kathleen Verspreet (Mintons) en Romy Vandersypt bij de meisjes, dat moest toch iets opleveren.
Eerste ontmoeting was PBO-PBA: Hannes en Laurens verliezen het dubbel kansloos tegen Bert Schnabel – Thomas Maes. Te snel spel, nooit kans gemaakt op setwinst.
Joke wint haar enkel, en Romy en Joke winnen de dames dubbel. Dit was overigens de enige ontmoeting die PBO wint in de U17.
Tweede ontmoeting, PBO-PBL: Samen met Laurens speelt Hannes zijn allerslechtste dubbel tegen Vanoirbeek Axel met partner. Vooraf was dit ingeschat als zeker een haalbare kaart, maar dom verlies dus. Joke speelt de mix met Klaas Maes. Ook deze partij gaat tegen de verwachtingen in verloren met 27-25 in de tweede set. (Sterke match van Joke)
Nadien volgde PBO-VVBBC: Hannes speelt de mix met Ellen. Niet slecht, maar Robin Permentiers aan de andere kant van het net was duidelijk een maatje te groot. Verlies dus in twee sets. Joke wint knap haar enkel na 2 spannende sets. Romy verliest kansloos haar dubbel met Kathleen, tegen het ervaren dubbelkoppel Leen Sijmens – Roxanne Hens.
Laatste ontmoeting, PBO-WVBF: Hannes speelt opnieuw mix, nu met Romy. Een deftige prestatie van Hannes (zegt hij zelf), maar ‘we verliezen puur op nog-nooit-samengespeeld’. Joke verliest nipt haar enkel, maar wint wel haar dubbel met Ellen.
Ook de totaalontmoeting tegen West-Vlaanderen gaat dus verloren … er zat nochtans een gelijkspel in! De vorm van de U17 ging achteruit naarmate de tweede dag vorderde. Normaal mogen ze tegen de West Vlaamse meisjes en jongens niet verliezen, maar ‘lijken’ -dixit de coach- ‘niet echt meer te kunnen badmintonnen’.

Tijd voor een verkwikkende douche en dan wachten op de sluitingsceremonie. De bekers werden uitgereikt, fotos gemaakt, de uitslag bekend …
Het was een reuzefijn IPJO weekend waar we deel van hebben uitgemaakt.
Bedankt Maïte & andere PBO trainers, begeleiders, ouders, supporters & natuurlijk alle spelers ! Proficiat met het resultaat en graag tot volgend jaar in Ronse!

2 gedachten over “Verslag IPJO (door een Lokerse bril)

  1. Even verduidelijken dat die sterke prestatie in de mix tegen west-vlaanderen in het algemeen bedoeld was, en niet alleen mijn prestatie… :)En van dat ‘niet meer kunnen badmintonnen’: de spelers hebben veel meer geklaagd over de opstelling dan dat de coaches mochten/konden klagen over onze fitheid.Maar twas inderdaad zalig! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *