Badmintonschool

Inleiding

Wegens het grote succes zetten we komend seizoen ons project met de Lokerse BadmintonSchool (LBS) zeker verder! Hier kunnen talentvolle spelers 2x per week anderhalf uur trainen onder leiding van een ervaren trainersteam. Op een seizoen garanderen we minstens 60 trainingen van anderhalf uur! Het doel is deze jongens & meisjes hun talenten ten volle laten ontwikkelen zodat zij later kunnen doorstromen naar de volwassenencompetitie en wie weet zelfs richting topsport.


Doelstellingen

We hebben de ambitie om met de Lokerse Badminton School één van de beste jeugdopleidingen van het land te ontwikkelen. Een jeugdopleiding waar de speler centraal staat. Door 2x per week te trainen samen met andere talentvolle leeftijdsgenoten trachten we elke speler een mooie progressie te laten doormaken. We hebben als doel om in elke leeftijdscategorie spelers te scholen die kunnen aansluiten bij de Belgische top/subtop.  Onze gekwalificeerde trainers zullen zich richten op de ontwikkeling van de technische en tactische vaardigheden alsook naar core stability & de fysische ontwikkeling van elke speler. Naast de trainingen zullen we ook een aantal tornooien selecteren waar we met LBS aan zullen deelnemen en waar de spelers gecoacht zullen worden. Tornooien zijn niet verplicht maar worden ten zeerste aangeraden.


Waar & wanneer

De trainingen van Lokerse BadmintonSchool gaan telkens door in het sportcomplex van Lokeren (Sportlaan 2 – Lokeren). In totaal worden er een 30-tal trainingsweken voorzien per seizoen. Tijdens de schoolvakanties of examens zijn er geen trainingen gepland. Er kan op die momenten wel vrij gespeeld worden voor wie dat wenst.

De trainingsdagen volgens leeftijdscategorie zijn de volgende :

 • Badmintonschool U9 – U11 – U13 :
  • Dinsdag 19u00 – 20u30 (Trainer Johan Muller – Kimberley Hillaert)
  • Donderdag 18u30 – 20u (Trainer Nathan Van Der Bruggen)
 • Badmintonschool U13 – U15 :
  • Dinsdag 19u00 – 20u30 (Trainer Roel Van Heuckelom & Tim Van Herbruggen)
  • Donderdag 18u30 – 20u00 (Trainer David Bauwens)
 • Badmintonschool U15 – U17 – U19 :
  • Dinsdag 20u30 – 22u00 (Trainer Roel Van Heuckelom of Johan Muller)
  • Donderdag 19u00 – 21u00 (Trainer Birger Abts)


Voor wie?

De Lokerse Badminton School gaat van start op dinsdag 19 & 26 augustus 2015 met testdagen. Voor wie die periode op vakantie is krijgt 2 september ook nog de mogelijkheid om te testen (wel verwittigen!).
Op deze dagen mogen de kandidaat-spelers hun vaardigheden tentoonstellen. Op basis hiervan zullen de trainers een selectie maken van een 8-tal spelers per groep die kunnen instappen in de badmintonschool. (Let op! Wat betreft de indeling van de groepen baseren we ons enkel op de vaardigheden van de spelers).  De belangrijkste voorwaarde om bij de selectie opgenomen te worden is een juiste instelling en motivatie! Spelers moeten zichzelf willen verbeteren dankzij hun enthousiasme en inzet tijdens de trainingen. De geselecteerde spelers zijn niet verplicht lid te zijn/worden van de Lokerse BC.


Trainers (klik hier voor een overzicht)

 • Merel Van Eynde (Trainer B)
 • Roel Van Heuckelom (Initiator)
 • Johan Muller (Trainer B)
 • Nathan Van Der Bruggen (Trainer B)
 • Birger Abts (Trainer B)
 • Tim Van Herbruggen (Initiator)
 • David Bauwens (Initiator)
 • Kimberley Hillaert (Initiator)
 • Saskia Meersman (Fysiotrainer / Kinesist)


Opvolging van de spelers

Elke speler wordt het volledige jaar door geëvalueerd door de trainers. Aan de hand hiervan kunnen de trainers hun trainingen aanpassen waar nodig en zijn ze in staat onderling te communiceren. Begin mei houden we een oudercontact waarin we de evaluatie zullen bespreken met de ouders en de spelers. Indien nodig geacht kan de trainer een tussentijds oudercontact aanvragen.

Fysiotraining

In 2015 werd onze trainersstaf aangevuld met een fysiotrainer. Saskia Meersman (ex-speelster uit onze eerste ploeg) was de geknipte persoon hiervoor. Zij is Licenciaat LO en Licenciaat kinesitherapie en volgde tal van bijscholingen in het kader van core stability & letselpreventie. Ze heeft een eigen sportkinépraktijk en geeft ook les aan de topsportschool atletiek in Gent.

Saskia geeft 1x per maand per groep core stability trainingen aan onze badmintonschool. Dit met het oog om letsels te vermijden.

Regels & afspraken

Goeie afspraken maken goeie vrienden. Niets is minder waar.
De regels gelden voor alle kinderen die deelnemen aan de Lokerse Badminton School.

Aanwezigheid op de trainingen

Bij inschrijving engageert de speler zich om aanwezig te zijn op het merendeel van de trainingen. Indien een speler toch eens niet kan dient hij/zij de trainer hiervan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen via mail of sms.

Goede balans vinden tussen school en badminton

Extra uren trainen betekent ook dat er die avonden minder uren overblijven om aan de studies te spenderen. Een goeie planning is daarom bijzonder belangrijk! Ouders kunnen de badmintonschool inlichten indien zij dit nodig achten.

Juiste instelling en motivatie

De belangrijkste voorwaarde om bij de selectie van de badmintonschool opgenomen te worden is een juiste instelling en motivatie! Spelers moeten zichzelf willen verbeteren dankzij hun enthousiasme en inzet tijdens de trainingen. Vanzelfsprekend zullen we de component fun niet vergeten. Het is eveneens belangrijk dat de spelers zich goed voelen en een heuse vriendengroep gaan vormen.

Op tijd komen

De kinderen dienen op tijd op de training aanwezig te zijn. Wij verwachten dat de spelers 10 min vóór aanvang van de training aanwezig zijn in de kleedkamer en op tijd de sportzaal betreden.

Clubkledij gewenst

Graag willen wij iedereen motiveren om zowel op trainingen als tornooien zoveel mogelijk de clubkledij te dragen. Deze uniformiteit draagt bij tot een bepaalde uitstraling en gelijkheid.

Shuttles

Tijdens de trainingen van de LBS wordt er uitsluitend getraind met veren shuttles. Deze worden aangeleverd door de badmintonschool.

Tornooien

Het deelnemen aan tornooien is niet verplicht maar wordt wel ten zeerste aangeraden. Via deze link kan u nagaan welke tornooien geselecteerd zijn en waar we in groep aan zullen deelnemen.
In principe zal er altijd een coach aanwezig zijn die u zal bijstaan in de wedstrijden.

Kostprijs

Als club zijn we bereid fors te investeren in de Lokerse BadmintonSchool.
Een goede jeugdopleiding is één van de belangrijkste kerntaken van een competitieve sportvereniging.
Samen met de diverse subsidies kunnen we het inschrijvingsgeld voor onze deelnemers tot ruim 1/3 verminderen.

Daarin zit inbegrepen :

 • 2x anderhalf uur training per week, dit gedurende 30 weken per seizoen
 • De trainingsshuttles tijdens deze trainingen
 • Coaching op de geselecteerde tornooien

Het inschrijvingsgeld voor de badmintonschool bedraagt €155 voor het volledige seizoen.
Het inschrijvingsgeld komt bovenop het bestaande lidgeld bij de Lokerse BC.
Indien gewenst kan dit bedrag in 2 of 3 delen betaald worden. Hiervoor spreek je best de coördinator (David) aan.
De geselecteerde spelers zijn niet verplicht lid te zijn van de Lokerse BC.
Niet-leden dienen wel het lidgeld bij te betalen bovenop het inschrijvingsgeld.

Inschrijven voor 1x training per week kost €90. Degene die 2x weeks training volgen krijgen wel voorrang!

Het lidgeld dient overgeschreven te worden op de rekening van de
Lokerse BC  vzw.        Everslaarstraat 155 – 9160 Lokeren
IBAN :                         BE74 3930 1329 0507
BIC :                            BBRU BE BB
MEDEDELING :           “Training di en/of do + Naam speler/speelster” (schrappen wat niet past)

Eventuele extra-kosten

Niet inbegrepen zijn het inschrijvingsgeld aan tornooien (muv. jeugdcups), verplaatsings- en verblijfskosten aan tornooien. De aankoop van clubkledij. Ook stages kunnen extra kosten met zich meebrengen.


Historiek

De Lokerse BadmintonSchool zag in augustus 2013 het levenslicht. David Bauwens (voorzitter) & Merel Van Eynde (jeugdcoördinator) zetten een idee dat enkele jaren eerder beschreven werd in een Actieplan om in de praktijk. Belangrijkste doel was onze allerbeste jeugdspelers  de mogelijkheid aan te bieden om binnen de club trainingen te volgen van het allerhoogste niveau zodat zij de aansluiting kunnen maken/behouden met de Belgische top/subtop in hun leeftijdscategorie.
Intussen heeft de praktijk ons duidelijk gemaakt dat alle gemotiveerde spelers in dit project een enorme evolutie kunnen maken.

In het eerste seizoen bleek al meteen dat de nood aan dergelijk initiatief groot was. Op de testdagen in augustus kwamen naast onze eigen jeugdleden héél wat niet-leden opdagen. Uiteindelijk schreven er in totaal 36 spelers in op dit project. Zij kregen 66 trainingen of 100 trainingsuren voorgeschoteld binnen de badmintonschool. De evolutie van de spelersgroep liet niet op zich wachten. Op de Oostvlaamse jeugdcups speelden onze jeugdspelers steeds mee voor de prijzen. En ook in het officiële tornooicircuit boekten de Lokerse Badmintonscholers mooie resultaten. Op de IPJO van 2016 in Leuven kwam nagenoeg de helft van de PBO-selectie uit de Lokerse BadmintonSchool. Daar mogen we trots op zijn!
Elk seizoen wordt de badmintonschool een beetje groter. In september 2016 staat de teller af op maar liefst 64 jeugdspelers die één of twee keer per week trainen.

Het is duidelijk dat we met dit initiatief de juiste weg zijn ingeslagen. De investering is groot. Wat we er van terugkrijgen is gelukkig nog groter! We doen er alles aan om onze leuze “Kampioen in Opleiding” eer aan te doen. En hopelijk kunnen we deze leuze op een dag veranderen in “Kampioen door Opleiding”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *